x Blijf op de hoogte via e-mail Geen reclame. Beloofd! Maximaal 2 e-mails per week
 
 

Volgen

Terug naar home
 
 

Vragen en antwoorden

meer Hoe kan ik stilvallen, bidden of mediteren met mijn kinderen?

Een goede vraag die veel ouders bezighoudt. Maar moeilijk om kort te beantwoorden. Want zoveel hangt af van je eigen spiritualiteit of geloof als vader of moeder, van de leeftijd en het karakter van je kinderen, van je gezinsrelaties en van je gezamenlijke manier van opvoeden.

We stippen 3 domeinen aan. Stuur ons gerust je eigen ervaringen zodat we kunnen aanvullen.

Wees er als moeder of vader 

Je eerste roeping als vader of moeder is om er te zijn voor je kinderen, aandachtig, zorgzaam, liefdevol, als een hele mens, gevoelig voor de behoeften van je kind, met heel je eigen spiritualiteit en geloof. 

Dat lijkt misschien evident en misschien denk je dat het weinig te maken heeft met meditatie en gebed. Maar het is het grootste spirituele geschenk dat je je kinderen kan geven. Jij mag voor hen beeld zijn van een Vaderschap of Moederschap dat jou overstijgt. 

En vergis je niet. Met heel je wezen liefdevol aanwezig zijn als moeder of vader is één van de moeilijkste spirituele oefeningen. Blijf dus groeien in je eigen beoefening van stilte, meditatie of gebed. Je kan het goed gebruiken. 

Stimuleer innerlijkheid en fantasie

Meditatie en gebed wellen spontaan op in een hart dat stil is. Als ouder kan je een klimaat helpen scheppen waarin je kinderen hun eigen innerlijke leven kunnen ontdekken en ontplooien. 

Is er naast alle activiteiten en prikkels (die hun nut hebben) ook ruimte voor stille, ingekeerde momenten? Een rustige natuurwandeling, samen in het gras liggen en naar de lucht kijken, een verhaaltje voor het slapen gaan, naast elkaar in de zetel een boek lezen of naar rustige muziek luisteren…

Heel geschikt voor jonge kinderen (vanaf 5 jaar) zijn bijvoorbeeld de geleide meditaties en visualisaties van Marneta Viegas. Ze kunnen gerust dienen als verhaaltje voor het slapen gaan. Iets oudere kinderen zullen het leuk vinden om samen met jou te Mediteren met YouTube. Pas de filmpjes en de vragen nadien aan aan de leeftijd en gevoeligheden van je kind. 

Wie gelovig is, kan Bijbelverhalen vertellen of voorlezen uit een kinderbijbel. Uitleggen hoeft niet. Je kan wel vragen wat je kind fijn of droevig vond. 

Deel je eigen meditatie of gebed op het niveau van je kind

Wil je samen mediteren of bidden met je kinderen, dan heb je misschien iets aan deze tips.

  • Blijf dicht bij je eigen meditatie of gebed. Je kan maar doorgeven wat je zelf ten diepste bezit. Laat je kinderen (af en toe) gewoon aanwezig zijn terwijl je mediteert of bidt. Ze hoeven niet mee te doen.
  • Vraag eens aan je kind hoe er op school met stilte, meditatie of gebed wordt omgegaan. Of praat erover met de leerkracht. Misschien kan je daar wat van opsteken. 
  • Pas je altijd aan aan de mogelijkheden van je kind. Mediteren met een mantra kan bijvoorbeeld heel goed met kinderen, maar begin met slechts enkele minuten. Dat geldt ook voor stille momenten. Bijvoorbeeld nadat je samen een kaarsje hebt aangestoken. Ook eucharistische (stille) aanbidding is geschikt voor kinderen, als je de duur maar aanpast, en bijvoorbeeld afwisselt met een gezongen refrein.
  • Samen het Onze Vader, een Weesgegroet, het Eer aan de Vader of de Geloofsbelijdenis bidden kan ook. Later misschien zelfs een tientje. Maar geen hele rozenkrans. Laat kinderen ook niet te veel verschillende gebeden van buiten leren. De genoemde zijn ruim voldoende. Het is beter om vervolgens je kinderen te leren bidden met hun eigen woorden en gevoelens. Je kan hiervoor een eenvoudige vorm gebruiken van het levensgebed.
  • Een geschikte plaats in huis kan helpen, net als een aandachtige maar comfortabele  gebedshouding. 
  • Overleg altijd met je partner voor je je kinderen laat kennismaken met meditatie of gebed. Opvoeden doe je samen. Is je partner tegen, doe het dan niet, hoe moeilijk dit ook voor je is. Blijf zelf het innerlijke werk doen dat je wel kan doen. En vertrouw erop dat je kinderen hun eigen spirituele weg mogen gaan.
 

Delen